© 2022 urbscapes. All Rights Reserved.

  • Client
    Nitin, Varsha, & Sunny Vyas
  • area
    400 sq mts
  • Scope
    Architecture, Interior
  • Project Type
    Residential
  • Team
    Narendra Mangwani, Nidhi Parkih, Jay Bhanushali, Avni Kanani, Prabhuti Desai, Mansi Pitroda, Khushboo Anandpura
  • Photography
    Kartik Rathod, Prabhuti Desai, Khushboo Anandpura

Saransh

Ahmedabad, India

House is a summary of one’s beliefs and values. So is Nitin Varsha House. Situated in the eastern part of Ahmedabad, the house sits on a square plot with two shared walls, allowing views to the corner opening. With road on two sides, the house open ups to allow light to the opposite corner. The clients wanted a modern house with natural finishes. Local stone, brick, concrete wood was obvious choice. These materials allowed lot of flexibility to create variations within them to bring out cheerful spaces for the young and sporty family. Nitin and Varsha played a vital role by giving their smallest requirements of storage, utility to involvement in final selection. Their involvement was crucial indeed.

The materials allowed a great permutation of patterns possible. Each day in the design process gave an opportunity to explore these materials and create a spatial envelope for them. As days passed by, each pattern became an element to explore. The memory associated with making of each pattern holds a space on the stair landing in form of “Saraansh – the summary”.

The main entrance draws attention to the double height foyer with cobbled floor creating a sense of inside-out. The space unfolds to the dinning space and to the kitchen with a stair in the middle. The cooking space opens up to the verandah outside allowing them to participate in the street life, and creating possible kitchen extension during parties.

The stair divides the two wings of public /private on lower floor and unites the two sleeping area on upper floor with a reading space and lounge. Master bedroom with black Kadappa stone, opens up to two balconies on either side and a dress/toilet cube on the other side. With transparent parapet, the balcony overlooks the street allowing view, and cutting harsh sun to the sleeping area. The son’s bedroom on the other wing explores Andhra Grey Kotah Stone with various finishes based on spatial need, with a backdrop of brick wall with different brink bonds forming datum lines.

The room on the second level accommodates their love for learning music – as hobby room. The space opening to the terrace allows the user to participate in the activity while being connected to the outdoors. The terrace here is not a leftover roof top, but creates an ambience to cherish the winter mornings, summer evenings and monsoon days. The stucco wall again here acts as a stage to celebrate family/friend gathering. The mosaic floor with an inlay of blue flower dramatizes the floor with choices of seating along the wall. The pavilion here is a response to sky with an element of swing on the terrace!!!

The house summaries the wishes of the family, their beliefs and values. House Nitin Varsha is in true sense their Saraansh.